Hybride werken wordt de toekomst

Sinds maart 2020 zijn we massaal experts geworden in thuiswerken. En hoewel dat in het begin behoorlijk wennen was, aan de keukentafel en met de rest van het gezin in de buurt, zijn we het met z’n allen steeds meer gaan omarmen. Zelfs nu thuiswerken in de meeste gevallen niet meer nodig is, wordt het steeds meer aangemoedigd. Vanuit de werkgever, maar ook vanuit de medewerkers. De drukke kantoortuin wordt vervangen door thuiswerken en hybride werken. Het kantoor van de toekomst ziet er een stuk anders uit. 

Hybride werken brengt namelijk een hoop voordelen met zich mee: minder files, onnodige reistijden en niet iedere tien minuten een collega aan het bureau met een spoedklus. Toch is face-to-face contact vaak nog nodig en zorgt het voor een teamgevoel. Hybride werken is een combinatie tussen thuiswerken en afspreken met collega’s (of klanten) op kantoor. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?

duurzaam inkopen

Als organisatie voorbereiden op hybride werken

Processen moeten aangepast worden op deze nieuwe vorm van werken. En waarschijnlijk heeft je kantoor hier de afgelopen jaren al kennis mee gemaakt. Als je als organisatie de transitie naar hybride werken maakt, zal je merken dat hier aardig wat uitdagingen bij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de voorzieningen voor het thuiskantoor: je kunt je medewerkers op de lange termijn niet vanaf de keukentafel laten werken. Bureaus, stoelen, faciliteiten om de laptop op aan te sluiten zijn belangrijk om te regelen. Maar denk ook aan andere zaken zoals mentale gezondheid. Want als werkgever wil je er voor de medewerker zijn. Een gezonde medewerker levert namelijk betere resultaten en zet net die extra stap. Ga dus in gesprek: waar loopt de werknemer (privé) tegenaan? Is de werkomgeving van de medewerker gezond en is er voldoende sociaal contact?

Hybride werken zorgt er ook voor dat de samenstelling op kantoor er anders komt uit te zien. Misschien werken jullie op vaste dagen op kantoor of in shifts. Daardoor komt er meer ruimte vrij op kantoor. Van vaste bureaus gaan jullie bijvoorbeeld over naar flexplekken. En wat wordt er dan gedaan met de overige ruimte? 

hybride werken

De toekomst van hybride werken

De transitie is in gang gezet, steeds meer bedrijven zullen hybride werken als de nieuwe standaard hanteren. Bij iedere grote verandering binnen het bedrijf die invloed heeft op alle medewerkers, is het belangrijk dat dit veranderingstraject vloeiend verloopt. Voordat je de verandering doorzet, is het belangrijk om in ieder geval het belang van alle partijen mee te wegen. Zo creëer je een prettige werkplek en kantoor voor de toekomst. Volgens ons ziet dat er zo uit:

  • Het kantoor van de toekomst is een plek waar je echt samenwerkt;
  • Waar je sociale vitaminen scoort;
  • Waar je thuis komt (en dus niet te gast bent);
  • Waar je je trots voelt; 
  • En waar je individueel fijn kunt werken.

De transitie naar hybride werken en het kantoor van de toekomst in goede banen leiden? Neem contact op om je aan te melden voor onze workshop ‘kantoor van de toekomst’.

Neem contact op