Maatschappelijk Verantwoord Inkopen binnen jouw organisatie

De aarde warmt op en klimaatdoelstellingen worden aangescherpt. Nog nooit is er zoveel aandacht besteed aan het verduurzamen van de aardbol en daarmee een leefbare omgeving behouden voor volgende generaties. Organisaties worden hierbij gedwongen om kritisch te kijken naar het eigen beleid. Niet alleen vanuit de overheid, maar ook door de druk die de consument uitoefent. Een duurzaam beleid begint met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Ik wil meer informatie over Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Wat is Maatschappelijk Verantwoord Inkopen?

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen wordt ook wel afgekort als MVI. Andere termen die je misschien voorbij ziet komen zijn duurzaam of circulair inkopen. Dit betekent dat je als organisatie leveranciers niet alleen uitkiest op basis van prijs en kwaliteit, maar ook selecteert op factoren zoals het effect op milieu en sociale aspecten. 

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen in het buitenland

Bij inkoop in het buitenland betekent dit dat de productie van goederen onder de juiste omstandigheden uitgevoerd worden. Dat betekent dat dwangarbeid, slavernij, kinderarbeid, hongerlonen en discriminatie uitgesloten moeten worden. Dat lukt alleen als leveranciers zich inzetten voor betere arbeidsvoorwaarden. 

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen in combinatie met duurzaamheid

Alle organisaties moeten aan de slag met het thema duurzaamheid, zeker op het vlak van inkoop en facilitair management. Je maakt daarmee impact op de planeet, medemens en welvaart. 

Ongeveer 70% van de omzet is het resultaat van de inkoopafdeling. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen vraagt dat een nieuwe benadering en je inkoper moet hiermee bekend zijn. Het is onder andere belangrijk dat je weet waar je het accent wil leggen en welk ambitieniveau wordt gekozen. 

Er wordt er vaak gedacht dat Maatschappelijk Verantwoord Inkopen een grote kostenpost is. Terwijl in veel gevallen circulariteit op lange termijn juist de Total Cost of Ownership (TCO) of (TCU) lager uitvalt dan in een traditioneel transactiemodel. 

MVI binnen F-Fort

We kunnen natuurlijk niet veranderingen aanbrengen in andere organisaties en zelf achter de feiten aanlopen. Ons eigen kantoorpand is voorzien FSC- en PEFC-gecertificeerd duurzaam hout voor de isolatie. Daarnaast zijn we voorzien van een hybride aardwarmtepomp die gedurende het hele jaar een gelijkmatige temperatuur aanhoudt. Verder maken we gebruik van warmteterugwinning en zijn er laadpalen voor auto’s en fietsen. Tot slot zorgen we voor een goed binnenklimaat. Hiermee zorgen we voor een gezonde werkomgeving voor onze collega’s én dragen we bij aan de circulaire economie.

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

De transitie naar Maatschappelijk Verantwoord Inkopen inzetten

Wil je als organisatie ook positieve impact maken? Dan kom je niet onder MVI uit. Maar een nieuw inkoopbeleid staat natuurlijk niet van de ene op andere dag als een huis. Bij F-Fort zijn we gespecialiseerd in verandermanagement binnen inkoop en facility en implementeren we MVI binnen jouw organisatie. Dat kan door middel van een drieluik workshop of verandertraject. In de workshops geven praktische tips, opdrachten en adviezen jouw organisatie de handvatten om hier zelf mee aan de slag te gaan. In het transitietraject begeleidt een interim verandermanager van F-Fort het team bij jullie op de werkvloer om deze werkwijze te implementeren. Deze werkwijze ziet er als volgt uit:

 

  1. Klantbehoefte ophalen 
  2. Een MVI-actieplan (de basis wordt hiervan gehaald uit de workshops)
  3. Transitieplan met coaching, projectleiders, inzet van specialisten en het opzetten van een impact dashboard 
  4. Duurzaam continueren door resultaten te monitoren en bij te sturen op basis van het impact dashboard en een keer per jaar een opfrisworkshop te geven

MVI inzetten voor jouw organisatie? Neem contact met ons op. 

Neem contact op