Procurement voor uw organisatie

Procurement is onderdeel van het inkoopproces. Vroeger ging de inkoper langs bij bestaande leveranciers, kneep het laatste beetje ruimte uit het contract en had vervolgens een goede deal om de komende jaren op te teren. Maar procurement is méér dan alleen inkopen op basis van prijs.

Door de drukte van alledag wordt procurement, oftewel het inkoopproces, misschien ondergeschoven. je organisatie is in razend tempo gegroeid en op de operatie en groei ervan heeft de focus gelegen. De vraag is hoe een organisatie zich daarna verder kan ontwikkelen. Op deze pagina nemen we je meer in de uitdagingen rondom procurement en hoe F-Fort helpt om je inkooporganisatie op rolletjes te laten lopen.

Reactieve in plaats van actieve inkoop, hoge inkoopkosten, contractonderhandelingen die op niets uitdraaien, samenwerking met andere afdelingen die stroef  verlopen of inkoopprocessen die nog niet maatschappelijk verantwoord verlopen. Met als gevolg dat je veel tijd kwijt bent met achter de feiten aan te lopen, gewenste besparingen die niet gerealiseerd worden en collega’s die gefrustreerd raken. Ontzettend jammer en te voorkomen met een gestroomlijnd procurement proces.

Wat is procurement?

Procurement (of inkoopmanagement) is het inkopen en sturen van goederen of diensten die worden ingekocht door een organisatie. Naast het inkopen van de juiste goederen en contractmanagement met leveranciers vallen hier ook andere werkzaamheden onder. Denk aan behoefteplanning, analyseren van de ketensamenwerking, voorraadbeheer, transport en relaties onderhouden. 

Daarnaast kan inkoop ook helpen om bedrijven sneller te laten innoveren, processen te verbeteren en te optimaliseren. De moderne inkoper moet proactief zijn, meedenken met de business, op zoek gaan naar productverbeteringen en innovaties. Creëert strategische samenwerkingsverbanden en zorgt voor verhoging van klanttevredenheid en betere leveranciers. 

Procurement door F-Fort

Niet inkopen op onderbuikgevoel, maar op basis van analyses en strategische beslissingen. Met als resultaat lagere kosten, meer efficiëntie, een bijdrage leveren aan waardecreatie en minder kopzorgen. Wij nemen niet tijdelijk je afdeling over of vangen verlof op, maar voeren samen veranderingen door. Zo kan jij je binnen de organisatie bezig houden met  de operatie en strategische beslissingen op topniveau, terwijl wij focussen op verandermanagement binnen het procurement proces. Kies je voor een traject via F-Fort, dan kies je voor:

✓ Stimuleren van innovatie

✓ Verbeteren van samenwerkingen

✓ Stappen maken op het gebied van duurzaamheid

Procurement voor overheden

Procurement binnen overheidsinstellingen vraagt om een andere aanpak dan binnen andere sectoren. Wij voeren hier onder andere de volgende zaken door:

  • Tenderboards inrichten om het procurement proces te structureren.
  • Uitvoeren van een concurrentiegerichte dialoog voor het kiezen van de juiste partij bij aanbestedingen.
  • Ketensamenwerkingen analyseren door middel van de Q-sort methode.

Procurement voor de private en publieke sector

  • Beter sturen op vraag en aanbod, zodat er gerichter wordt ingekocht.
  • Strategisch leveranciersmanagement uitvoeren.
  • Maatschappelijk verantwoord inkopen en bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: de Sustainable Development Goals (SDG’s) 

Wij nemen niet de algemene taken over op inkoopafdeling, maar zorgen voor blijvende veranderingen in positieve zin. Afdelingen gaan beter samenwerken en innoveren onder ons toeziend oog. Met als resultaat minder kosten en meer tijd voor andere belangrijke zaken. Van reactief naar proactief procurement. 

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie in petto hebben? Maak kennis met onze procurement specialist Marian. 

De voordelen van procurement door F-Fort

✔ Ervaring met het structureren van inkoopprocessen binnen de private én publieke sector

✔ Niet alleen scherp inkopen, maar het hele proces optimaliseren volgens het Rijnlands model;

✔ Ervaring met doelmatig én rechtmatig inkopen;

✔ Contactrelaties worden verbeterd door het optimaliseren van het inkoopproces;

✔ Minder inkoopkosten en meer tijd om te besteden aan werkzaamheden ter verbetering van de organisatie;

✔ Geen zorgen op het gebied van procurement, omdat een collega van ons zich vastbijt aan dit project en volledig integreert in de organisatie. 

✔ Vergroten van de toegevoegde waarde van je inkoopafdeling door een betere aansluiting met de andere afdelingen binnen de organisatie.

Maak alvast kennis met je potentiële collega op het gebied van procurement.

aanbestedingsspecialist
Maak kennis met Marian