Gestructureerd contractbeheer binnen inkoop

Binnen de inkoopafdeling heb je de maken met verschillende leveranciers. De moderne inkoper beheert al die contracten en krijgt voor afloop van het contract een seintje dat er actie ondernomen moet worden: de samenwerking verlengen of beëindigen? Op deze pagina leggen we uit waarom goed contractbeheer essentieel is voor jouw organisatie.

Neem contact met ons op

Wat is contractbeheer?

Benodigde materialen die niet op tijd binnen zijn waardoor de productie lang stil ligt. Niet-duurzaam inkopen wat ten koste gaat van je duurzame beleid. Te lange processen voor het goedkeuren van inkoopfacturen. Contractmanagement zorgt ervoor dat deze processen vlotter verlopen met als doel om meer resultaat voor de organisatie te behalen en minder kosten kwijt te zijn. En contractbeheer dat de nadruk ligt hierbij op het gestructureerd opslaan en beheren van die contracten en bijbehorende informatie. Zo is de juiste informatie op het juiste moment terug te halen. 

contractmanagement

De activiteiten rondom contractbeheer

Onder contractbeheer vallen een aantal activiteiten, waaronder het beheren van de contractgegevens, archiveren van oude contracten, het genereren van management rapportages en het bewaken van acties en planning. Software die centraal wordt gebruikt en waarbij realtime informatie kan worden toegevoegd én opgevraagd is daarbij essentieel.

De voordelen van goed contractbeheer

Heb je als inkoopafdeling het contractbeheer op orde, dan levert dit de volgende voordelen op:

  • Direct toegang tot actuele omzetgegevens en -prognoses
  • Eventuele conflicten snel oplossen door de richtlijnen van het contract erop na te slaan
  • Onderbouwde keuzes maken in je leveranciersmanagement op basis van realtime gegevens
  • Meten en monitoren van de prestaties van de leveranciers
  • Minder tijd kwijt zijn aan het facturatieproces

Kortom: contractbeheer zorgt ervoor dat je als organisatie minder tijd kwijt bent aan leverancierszaken én het levert je meer omzet op doordat je sneller mogelijke problemen tackelt.

Contractmanagement vraagt om F-Fort

Goed contractbeheer is maar een klein onderdeel van een goedlopende inkoopafdeling. Maar wel een belangrijke om het reilen en zeilen op de afdeling én de rest van de organisatie soepel te laten verlopen.

Kan jouw organisatie wel wat hulp gebruiken bij contractbeheer? Onze inkoopspecialisten zijn gespecialiseerd om veranderingen aan te brengen binnen facility en inkoop. Benieuwd hoe zij jou kunnen helpen met jouw inkoopvraagstuk? Maak kennis met ze. 

Verandering vraagt F-Fort! Weten hoe?