Anders denken, anders doen. Dat is de rode draad van het project ‘Huis voor de Stad’, ofwel de realisatie van het nieuwe gemeentehuis in Helmond. Ondertussen is de sloop van het oude Stadskantoor in de Brabantse stad afgerond. Of beter gezegd: de ‘oogst’. Maar liefst 99,2% van alle materialen wordt namelijk hergebruikt.
Een leeg canvas. Dat was letterlijk het startpunt van Jordie van Berkel – Schoonen, programmamanager Huis voor de Stad en directeur van F-Fort, toen zij begin 2018 dit project opstartte. Eind november 2020 presenteerde het college van B&W in de Gemeente Helmond het definitief ontwerp van het nieuwe Huis voor de Stad. Daarna ging het project de uitvoerende fase in van slopen en weer opbouwen.
Circulair slopen
De Gemeente Helmond stelt in dit project hoge eisen aan duurzaamheid. “Als programmamanager heb ik een aanjagende en verbindende rol. In de afgelopen maanden heb ik een sterk team samengesteld, ambities geformuleerd en een inkooptraject gestart. Voor de aanbesteding van de sloopwerkzaamheden stelden we een uitdagend bestek op, die wilden we namelijk zo circulair mogelijk aanpakken”, vertelt Jordie.
“Minimaal 80 procent van alle materialen in het gebouw moest hergebruikt worden”, gaat ze verder. “We hebben een maatschappelijk opgave om duurzamer te handelen; een appèl om anders te denken en anders te doen. De aannemer die we kozen – Heezen Sloopwerken BV uit Eindhoven – had daar ook echt lol in en zette alles op alles om dat percentage nog hoger te krijgen. Het bedrijf beloofde 99,2 procent circulariteit en maakte dat ook waar.”
De vrijkomende bouwmaterialen worden circulair hergebruikt of hoogwaardig gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe materialen. Veel materialen komen terug in het nieuwe Huis voor de Stad óf in de stad Helmond zelf. Heezen organiseerde zelfs een ‘afhaaldag’; Helmondse verenigingen en stichtingen die iets konden gebruiken, mochten het gratis komen ophalen. Van meubilair en sanitair tot zaken als wandcontactdozen en deurklinken. De laatste overgebleven 0,8 procent was asbest, daar kan en mag je niets mee behalve netjes verwerken.

Precieze klus
Als materiaal opnieuw gebruikt moet worden, betekent dat ook dat je niet zomaar een sloopkogel door het gebouw kan slingeren. “De sloop, of eigenlijk noemen we het liever ‘oogst’, was echt een spectaculair stuk werk om te zien. Alles werd met beleid uit elkaar gehaald en gesorteerd”, legt Jordie enthousiast uit.
“Wat we ook hebben gedaan – en dat is echt gaaf en speciaal – is alle materialen in kaart brengen. Als bijvoorbeeld een raamkozijn straks terugkomt in het nieuwe gebouw, komt er een QR-code bij. Scan je de code? Dan krijg je precies de reis van dit kozijn te zien. Waar zat het kozijn in de oude situatie? Is het opgeknapt of opgeslagen? En hoe ziet het er nu uit? Het oude pand had bijvoorbeeld plafondplaten die qua uitstraling totaal niet passen bij het nieuwe Huis voor de Stad, maar die wel een ontzettend hoge akoestische waarde hebben. Die worden dus opnieuw bekleed en gebruikt als hippe wandpanelen.”
Van álle materialen die in het nieuwe gebouw gebruikt worden, is straks trouwens precies bekend waar ze vandaan komen. Ook van materialen die niet uit het oude gebouw komen. Jordie: “Het gebruik van duurzame materialen met transparante afkomst is één van de eisen in de aanbesteding voor de bouwende partijen, het komt allemaal vast te liggen in een ‘materialenpaspoort’.”
Van niets iets maken
Het canvas is al lang niet leeg meer. Maar de grond waarop het nieuwe Huis voor de Stad moet verrijzen is nu dus wél leeg, op het stuk bebouwing na dat wordt gerenoveerd. “Op 6 augustus werd de sloop ‘opgeleverd’. Volledig volgens planning. En onze wensen en eisen van de uitvraag zijn ruim overtroffen. Opnieuw een mijlpaal in dit project. In september kan namelijk de bouw beginnen. Daar zijn ondertussen ook aannemers voor gecontracteerd. We lopen nog steeds netjes op schema voor oplevering half juli 2023.”
Neem contact op
Worstelt uw gemeente ook met een taai (huisvestings)dossier? Of een andere complexe verandervraag? F-Fort helpt graag. Op onze unieke onafhankelijke en doortastende manier, waarbij enthousiasme, innovatie en verbinding centraal staan. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Comments are closed.